5 επιχειρηματικά βιβλία που αξίζει να διαβάσετε

από Ιούν 26, 20155 Σχόλια

Το καλοκαίρι έφτασε, μία εποχή που αρκετοί από εμάς βρίσκουν ευκαιρία να διαβάσουν λίγο περισσότερο απ’ότι συνήθως. Πρόσφατα λοιπόν ένας φίλος, ξέροντας ότι το τα τελευταία χρόνια διαβάζω αρκετά, μου ζήτησε να του προτείνω μερικά επιχειρηματικά βιβλία που θα άξιζε να διαβάσει. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι που ψάχνουν αξιόλογα βιβλία και αποφάσισα να προτείνω πέντε βιβλία που θεωρώ ότι αξίζει ο καθένας μας να διαβάσει.

Βιβλία versus ebooks

Κατ’αρχάς να πω ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ο τρόπος που διαβάζω βιβλία. Παλαιότερα αγόραζα όλα τα βιβλία μου σε φυσική μορφή. Άλλωστε είμαι λάτρης των βιβλίων και πραγματικά «τρελαίνομαι» όταν αγοράζω ένα νέο βιβλίο. Με τα χρόνια όμως μπορώ να πω ότι έχω αποκτήσει αρκετά βιβλία και αυτό έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Αυτό είναι ο χώρος. Δυστυχώς αν διαβάζεις αρκετά ή γενικά αν σου αρέσει να αγοράζεις βιβλία τότε ο χώρος είναι ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να έχεις. Εγώ από την άλλη δε μπορώ να πω ότι διαθέτω κάποια τεράστια βιβλιοθήκη. Ήδη μάλιστα έχει φτάσει στα όρια της και πλέον είμαι αρκετά επιλεκτικός στο ποια από τα βιβλία που θα αγοράσω θα είναι σε μη ηλεκτρονική μορφή.

Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε η εναλλακτική μου είναι τα ebooks και για την ακρίβεια τα Kindle books. Πλέον η πλειοψηφία των βιβλίων μου είναι σε ηλεκτρονική μορφή και αυτό κατά κάποιο τρόπο έχει βοηθήσει στο να χαθεί η μαγεία του να ανοίγεις τις σελίδες ενός βιβλίου ή να το παίρνεις στο κρεβάτι. Από την άλλη όμως έχω μεγαλώσει κατά πολύ την ηλεκτρονική μου βιβλιοθήκη, σε βαθμό μάλιστα που δε προλαβαίνω να διαβάσω όλα τα βιβλία που έχω αγοράσει. Ένα ακόμη θετικό των ebooks είναι ότι άμεσα μπορώ να αγοράσω και να διαβάσω ένα βιβλίο αφού το Amazon έχει φροντίσει για αυτό (άμεση παράδοση σε οποιαδήποτε από τις συσκευές μου).

Audible

Ο τρόπος όμως που πραγματικά όμως αγαπάω να καταναλώνω βιβλία είναι τα audiobooks. Υπάρχουν διάφορες λύσεις στο internet αλλά εγώ χρησιμοποιώ το Audible από την Amazon. Μέσω του Audible μπορείς να ακούσεις, όπως θα έκανες με ένα podcast, ένα βιβλίο όποτε και όπου θέλετε εσείς. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνω να «διαβάζω» τουλάχιστον δύο βιβλία το μήνα πολύ πιο γρήγορα και ξεκούραστα. Γενικά συνιστώ ανεπιφύλακτα αν δεν έχετε δοκιμάσει το audible να το κάνετε. Μπορείτε να εγγραφείτε για 30 μέρες εντελώς δωρεάν και να κατεβάσετε οποιοδήποτε βιβλίο θέλετε εσείς. Αν μάλιστα είστε φίλος του audio format, θα λατρέψετε την υπηρεσία.

Δοκιμάστε εντελώς δωρεάν το Audible από την Amazon εδώ.

Πάμε όμως να δούμε πέντε Business books που αξίζει να διαβάσετε.

The One Thing: The Surprisingly Simple Truth Behind Extraordinary Results

the-one-thing

Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει το τελευταίο καιρό και πραγματικά ένα από τα λίγα που ενώ αγόρασα ως ebook στη συνέχεια αγόρασα και ως φυσικό βιβλίο.

Το βασικό θέμα είναι το πώς θα πρέπει να επικεντρωθείς στο ένα και μόνο πράγμα (One Thing) που κάνοντας το, όλα τα υπόλοιπα θα είναι περιττά ή απλά λιγότερο απαραίτητα. Ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα και δεν είναι από αυτά που θα πρέπει να κρατάτε συνέχεια σημειώσεις. Μέσα από το βιβλίο αυτό θα μάθετε να επικεντρώνεστε σε ένα και μόνο πράγμα, αυτό που πραγματικά έχει σημασία και να αποφεύγετε οτιδήποτε άλλο σας αποσπάει από το στόχο σας. Τέλος μου άρεσε ότι οι συγγραφείς του βιβλίου δίνουν αρκετά παραδείγματα και ένα ξεκάθαρο roadmap για το πώς θα πετύχουμε αυτά που γράφουν.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Platform: Get Noticed in a Noisy World

platformΤο συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι καινούργιο. Εκδόθηκε το 2012 αλλά πραγματικά είναι αρκετά ενδιαφέρον. Συγγραφέας του ο Michael Hyatt πρώην πρόεδρος της Thomas Nelson Publishers και φυσικά πολύ επιτυχημένος blogger – podcaster.

Στο βιβλίο ο Michael Hyatt λέει το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσει ο καθένας μας μία δική του πλατφόρμα μέσα από την οποία θα μπορεί να περνάει τα μηνύματα του και να επικοινωνεί με τον κόσμο. Η λογική είναι απλή. Το σημερινό Internet είναι πολύ «θορυβώδες» και πλέον είναι πολύ δύσκολο οποιοσδήποτε να ξεχωρίσει σε αυτό. Ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίσει κάποιος και να καταφέρει να χτίσει το προσωπικό του ή το εταιρικό του brand είναι να δημιουργήσει μία προσωπική πλατφόρμα.

O Michael Hyatt λοιπόν αναφέρει τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος και μιλάει για τα οφέλη του συστήματος που προτείνει. Το βιβλίο περισσότερο ακουμπάει το marketing αλλά νομίζω ότι αξίζει να το διαβάσει οποιοσδήποτε έχει παρουσία στο σημερινό Internet και θέλει να ξεχωρίσει.

Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less

essentialismΗ τρίτη επιλογή είναι το Essentialism του Greg McKeown. Το θέμα του βιβλίου είναι απλό. Το βιβλίο μιλάει για το πώς μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα πράγματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Η ιδέα πίσω από το βιβλίο είναι το πώς θα καταφέρουμε να επικεντρωθούμε  μόνο στα απαραίτητα και να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο και απλά μας καταναλώνει το χρόνο και την ενέργεια μας.

Γενικά ζούμε σε ένα κόσμο που όλοι μας κάνουμε ή αναλαμβάνουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα από όσο μπορούμε και προλαβαίνουμε. Το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ένα νέο τρόπο σκέψης για το τι είναι απαραίτητο, θα σας δείξει τον τρόπο να αξιολογείτε τις προτάσεις και τις επιλογές σας και να επιλέγετε αυτές που πραγματικά θα σας βοηθήσουν να κάνετε βήματα προς τα εμπρός.

 

Profit First: A Simple System To Transform Any Business From A Cash-Eating Monster To A Money-Making Machine

Profit-FirstΑυτό το βιβλίο είναι απαραίτητο για οποιονδήποτε Business owner. Μέσα από αυτό το βιβλίο ο Mike Michalowicz αφηγείται το σύστημα που ανέπτυξε και πλέον διδάσκει σε σεμινάρια για το πώς θα πρέπει να διαχειρίζεται τα χρήματα του ο κάθε επιχειρηματίας.

Ο Mike Michalowicz έβγαλε πολλά χρήματα μέσα από Startup εταιρίες που είχε δημιουργήσει αλλά κατάφερε να τα χάσει όλα κάνοντας εντελώς λάθος κινήσεις. Αυτό τον έκανε να σκεφτεί ξανά τα λάθη του και πως κατάφερε να σπαταλήσει μία πολύ μεγάλη προσωπική περιουσία σε λάθος επιχειρηματικές κινήσεις.

Μέσα από το βιβλίο αυτό πραγματικά θα δείτε ένα άλλο τρόπο διαχείρισης των χρημάτων σας που αν τον εφαρμόσετε θα μπορέσετε να καταφέρετε να  τα διαχειριστείτε καλύτερα, ακόμη και σε άσχημα επιχειρηματικά διαστήματα.

Το audio format του βιβλίου αυτού το αφηγείται ο ίδιος ο Mike Michalowicz και προσωπικά μου άρεσε αρκετά.

80/20 Sales and Marketing: The Definitive Guide to Working Less and Making More

80-20Τελευταίο βιβλίο είναι το 80/20 Sales and Marketing από τον Perry Marshall. Το συγκεκριμένο βιβλίο βασίζεται στην αρχή του Pareto (γνωστή και ως ο κανόνας του 80-20). Η αρχή αυτή αναφέρει ότι συνήθως το 80% περίπου των αποτελεσμάτων προέρχεται από το 20% των αιτιών.

Ο Perry Marshall αναφέρει στο βιβλίο πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει με επιτυχία την αρχή του Paretto στο Marketing, στις επιχειρηματικές διαδικασίες και γενικά στη καθημερινότητα μας. Επίσης μέσα από το κανόνα του 80/20 αναφέρει το πώς μπορούμε να αναθέσουμε σε άλλους οτιδήποτε δεν είναι ζωτικής σημασίας αλλά και πως θα εστιάσουμε τη προσοχή μας σε πράγματα που πραγματικά αξίζουν το χρόνο μας.

 

Αυτά είναι πέντε επιχειρηματικά βιβλία που νομίζω αξίζει να διαβάσετε ή να ακούσετε. Θα ήθελα τη γνώμη σας για κάποιο από αυτά ή αν έχετε εσείς να προτείνετε κάποιο βιβλίο που θεωρείτε ενδιαφέρον.